donderdag, september 02, 2010

I Tjing en Tarot numerologie associaties

Even een tussendoortje op het gebied van associaties.

Gisteren kwamen mijn gedachten op Hexagram nr. 55 de Volheid. Ineens sprong het getal 55 in mijn oog...figuurlijk dan wel te verstaan. vijf, waar staat dit nu voor? Het is een getal van beweging. Het is ook het pentagram, de vijf-puntige ster. Uit de vier elementen –aarde, water, lucht en vuur- is nu het vijfde element “ether” ontstaan. Als een soort van ‘quita essentia’ die die vier elementen nu in zich draagt en niet lang los van elkaar staan. Dit geeft dus een beweging vanuit het vormgebied -het gebied der vier elementen- naar het astrale / ether gebied. In de Tarot is de vijfde kaart genaamd “de Hierophant”. Een soort van ‘priester / Kerkvader” die de verbinder is tussen het ‘Aardse” en het “Goddelijke”, om het maar even op deze manier te formuleren.

Bij een verdubbeling van de ‘vijf’ kijg je dus 55. Dit numerologisch bekeken is dus 5+5=10

In de Tarot is tien “Het Wiel van Fortuin”. Het wiel dat eindeloos doordraait en ook velen gelegenheden tot zorg, maar ook tot interessante ontdekkingen kan leiden. Het leven dat altijd doorgaat in de evolutie, zonder begin en zonder einde. Het is hoe dan ook een dynamisch aspect binnen het bestaan. Oorzaak en gevolg tieren in het wiel er lustig op los. Het gaat mar door en door in een eindeloze gang der dingen. Hexagram de Volheid draagt dit ook in zich. Het is vol leven. Kans op succes, maar ook de andere kant van de medaille. Het is maar net waar de wetten van oorzaak én gevolg je brengen. Want in deze fase van de Tarot dringt het nu pas tot je door dat die wetten een werkelijke realiteit zijn en dat je tot nu toe je dit niet hebt gerealiseerd. Zoals de Magiër (getal één) zijn intrede deed met het zicht op de vier elementen en daar mee ging ‘goochelen’, wordt de Magiër nu geconfronteerd met de wetten van de Eeuwigheid: Het verleden Heden en Toekomst ( Kaart 0: De Fool) en de wetten van bestaan hierin. Ter verduidelijking: 10 = 1 + 0 = 1

Ineens vroeg ik me af vanuit deze gedachte wat nu het totaal aantal yang en yin lijnen is binnen de hexagrammen van de I Tjing. 64 hexagrammen met ieder 6 lijnen brengt het op 384 stuks. Numerologisch bezien is dit dan 3+8+4=15
Deze getallen deden een glimlach bij mij ontstaan. Hoe mooi!
Drie in de Tarot is de “Keizerin”. Via haar komt alle leven in de wereld der vaste vorm tot aanschijn. Drie is ook getal van de eenheid, waarin al het leven onlosmakelijk zich in bevindt.
Acht is in de tarot de kaart van “de Gerechtigheid”. De wetten van oorzaak en gevolg worden hiermee aangeduid. Deze wetten werken in alles door. Of u dit nu leuk vind of niet. En verdienen ernstige bestudering. Door deze wetten op de juiste manier te bezien bent u te zijner tijd in staat om om eigen bestaan werkelijk te verrijken. Want als u leert oorzaken te voorkomen, dan hebt u net als ik de eerste stappen naar verdere persoonlijke groei gezet.

Vier is in de Tarot de kaart van “De Keizer”. Hij regeert over de vaste Vorm, waarin de vier elementen zijn werkterrein zijn. Star en meedogenloos vormt hij alles wat door de Keizerin in hem stroomt. Of te wel Uw eigen scheppingen via gedachte, woord en daad vinden door de wetten van oorzaak en gevolg zijn uitwerking in de Keizer. Die deze wetten genadeloos uitvoert en nieuwe spiegels genereert in het eindeloze spel der eeuwigheid.

Dit alles om uiteindelijk de werking van de Duivel kaart te gaan doorzien. Kaart nummer 15.
Dit is de kaart die werkelijke groei blokkeert, omdat mensen geketend zijn aan hun scheppingen in de vaste vorm. Zij zijn het vormloze in de indaling in de stof volkomen vergeten en zijn volledig geïdentificeerd met de materie die ze waarnemen in ons driedimensionale bestaan. Alleen door dit te doorzien en zich los te maken van deze identificaties is men instaat om weer nieuwe keuzes te gaan maken.

Ter verduidelijking 15=1+5=6

De Eén ( De Magiër) die via de Vijf ( de Hierophant) weer uit de vaste vorm in beweging komt, wat hen brengt naar de Zes ( de Kaart van de Lovers, ook wel de Keuze kaart genoemd).

Nummerologisch geven de lijnen van het boeken der verandering, verklaard aan de hand van de Tarot schitterend weer dat dit boek dient om mensen los te weken, middels velen processen uit de identificatie met het vorm denken zoals wij dit nu kennen. En met de intuïtie leert betere keuzes te maken binnen de wetten van oorzaak en gevolg.

1 opmerking:

Anoniem zei

Goed artikel,numerologie en Tarot sluit goed aan bij mijn eigen website! maar ben je nog wel actief met je weblog bezig? vriendelijke groet De Tarot Lezer